VERSENYFELHVÁS - IV. Hagyományőrző PARÁZSFESZT Grillpárbaj a szabadban
VERSENYFELHVÁS
IV. Hagyományőrző PARÁZSFESZT
Grillpárbaj a szabadban
Csapatversenyt hirdetünk a gasztronómia szabadtéri kedvelőinek, hogy mérjék össze tudásukat egy szabadtéri, grillpárbajban.
Lehetőség nyílik Hallgatóink számára, hogy ötvözzék az ősi technológiát a modern, trendi megvalósítással. A jelentkező csapatok létszáma 3 fő. Kérem megadni a csapat névsorát, NEPTUN kódját, a csapatvezető nevét, elérhetőségét, és a csapat fantázianevét.
A verseny tervezett időpontja: 2022. május 18. (az időjárás függvényében)
A verseny helyszíne: BRIDGE Hallhatói és Oktatói Klub
KAPCSOLATTARTÓ-SZERVEZŐ: Szalai Zoltán tanszéki mérnök
KGK Turizmus Tanszék
20/ 578-3525
A VERSENY PROGRAMJA:
13.00 óra: Megérkezés, a versenyterület kialakítása
14.00 óra: Verseny eligazítás, megbeszélések, csapatsorszámok húzása
14.15: A verseny kezdete
Minden csapatnak 4 adagot kell elkészíteni, ebből 1 adagot a zsűri részére dekoratív módon bemutatni. A további 3 adagot elfogyasztják, ill. kölcsönösen megkínálhatják versenyző társaikat.
Tálalás: folyamatosan, az elkészülés sorrendjében
A szükséges alapanyagokról a versenyző csapatok gondoskodnak. Irányelvként személyenként 160-200 g hússal elegendő kalkulálni. (4 fő, 4×200 g = 800 g) Ettől, - az étel jellegének megfelelően – el lehet térni. A cél, hogy a csapatok egyedi kutatómunkával, a modernitás és a hagyományok ötvözésével készüljenek fel. Az alapanyagokat illetően nincsen megkötés. (halak, szárnyasok, vágóállatok, vadak stb.) Kiemelt elvárás az értékelés során a tájjellegű hagyományok megjelenítése, trendi kivitelezésben. A beszerzési forrásoknál vegyék figyelembe a lokalitás, hiperlokalitás irányelveit. (pl. házi sajt, kiskerti friss fűszereknövények, vadászatból – halászatból származó alapanyagok stb.) A pácolás, és egyéb előkészítő fázisok otthoni körülmények között megvalósíthatók.
Hőközlési lehetőségek:
- nyomáscsökkentővel felszerelt gázüzemű berendezés
- faszénparázs
- keréktárcsa
- nyárs
Főző-sütő eszközöket, tálalóeszközöket a csapatok hozzák magukkal.
A versenymunkák értékelése, zsűrizése a nemzetközi WACS előírásoknak megfelelően történik.
A maximálisan elérhető pontszám 100 pont.
5 pont Higiéniai előírások betartása.
5 pont Munkaterület tisztasága.
10 pont Munkaszervezés, tálalás időzítése.
15 pont Az alapanyagok kiválasztása, összhangja
15 pont Az étel jellegének megfelelő technológia alkalmazása és betartása.
30 pont Az étel minősége, íze, színe, állaga, hőmérséklete.
15 pont Szakszerű, tiszta adagolás és esztétikus tálalás.
5 pont A munkaterület dekorációja, megjelenés, egyedi munkaruha.
Eredményhirdetés, értékelés a verseny végén történik.
Az értékelés ponthatárai:
80 – 100 pont ARANY
60 – 79 pont EZÜST
40 – 59 pont BRONZ