Horváth Csaba szakácsmester előadása a magyar gasztronómia kronológiai fejlődéséről
2024. szeptember 26-án Horváth Csaba szakácsmester úr a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, a KGNB_TRTM093 Gasztronómiai alapismeretek kurzus keretében előadást tartott a BSc Turizmus-vendéglátás alapszak és a Felsőfokú Szakképzés hallgatóinak a magyar gasztronómia kronológiai fejlődéséről a honfoglalástól napjainkig.
Az izgalmas és érdekes beszámolóban a résztvevők megtudták, hogy a magyar konyha a legegyszerűbb nyersanyagokból, jellegzetes fűszerezéssel és változatos konyhai eljárásokkal készíti el ételeit, továbbá azt is, hogy a magyar gasztronómia változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi karakteres ízvilággal büszkélkedhet. Az előadó kiemelte, hogy a magyar konyha története nem más, mint a jó ötleteket elfogadó, ötvöző, dominanciákat is beépítő táplálkozási fejlődés” – az ősi ázsiai nomád, a német, az olasz, a szláv, a török, az osztrák és a francia gasztronómia szintézise. A prezentáció arra is fény derített, hogy a „keng” volt a pörkölt alapja. Az előadás legfőbb üzenete az volt a hallgatóságnak, hogy ennek és a következő generációnak a feladata a magyar vendéglátás XX. század eleji presztizsének visszaállítása.