Szakmai tanulmányút - Olaszország, Grado

2018. április 16-a és április 22-e között Gradoban (Olaszországban) került megrendezésre az ERASMUS+ keretében a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Marco Polo G. E. I. E. közös szervezésében a pincér, szakács és cukrász szakma oktatóinak továbbképzése.

A tanulmányút során hangsúlyos szerepet kapott az alapanyagok kiválasztásának jelentősége, az alacsonyabb értékű húsok minőségi feldolgozása, az olasz hagyományok adoptálásának lehetősége a magyar konyhába, a termelő üzemek munkafolyamatainak szervezése, valamint a szinergiák kiépítése a különböző részlegek dolgozói között. Betekintést nyertünk többek között a Zoff Formaggi mezőgazdasági vállalat munkájába, ahol saját farmjukon tenyésztett tehenek tejeit feldolgozva állítanak elő különböző sajtokat. Megtudhattuk továbbá, hogy a Bagatto sonkaüzemben (San Daniele del Friuli) speciális érlelést alkalmaznak (Pármához hasonlóan), az Alpok hegyvidéki és a mediterrán levegő keveredése páratlan ízt ad e sonkáknak.  Aquileia városában volt szerencsénk találkozni Piero Zerbin cukrászmesterrel, aki helyi alapanyagokból készíti a süteményeket, fagylaltot és a Tomé kávét, amely 4 fajta 100% arabica kávék keverékéből (India, Honduras, Brazília és Santo Domingo) áll, közepes pörköléssel.

A szakmai útnak köszönhetően mélyebben ismerhettük meg az olasz gasztronómia tágabb értelmezését, sok hasznos, új információt szereztünk, amiket átadhatunk a diákoknak.

Eseménynaptár

Szenátusi Ülés 2018. szeptember 24.
Akadémiai Nap 2018. szeptember 26.
Elektronikus ZH nap 2018. szeptember 28.
Levelező oktatás kontaktóráinak időpontja 2018. szeptember 28. 00:00 - 2018. szeptember 29. 23:00
Kutatók Éjszakája 2018. szeptember 28. 13:30 - 23:55